Ботев Враца прекъсна серията си от седем поредни мача без успех, след като надигра Хебър Пазарджик с резултат 3:2 на стадион „Христо Ботев“ в северозападния град в първия съботен двубой от 26-ия кръг на efbet Лига.

Клери Сербер откри в 16-ата, а капитанът Браян Переа удвои от дузпа в 52-ата минута. Стефан Цонков, който извърши нарушението при дузпата, върна едно попадение в 69-ата минута. Переа отново даде аванс от две попадения за домакините с втория си гол в двубоя, отново от бялата точка, в третата минута от добавеното време. Три по-късно Красиан Колев вкара краси гол от фал, който върна интригата, но за повече просто нямаше време.

Снимки: Startphoto.bg
35 снимки

По този начин Ботев Враца сложи край на негативната серия, в която се намираше от седем поредни мача без победа в шампионата. Врачани вече събраха 17 точки на предпоследното 15-о място, като изостава к осем от спасителното 13-то място. Хебър остава 12-и с 27 пункта. В следващия кръг врачани гостуват на ЦСКА 1948, докато „гробарите“ пътуват до Пловдив за среща с Крумовград.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Ботев Враца Хебър Пазарджик

източник: Sofascore.com


В първите шест минути от сблъсъка домакините от Враца осъществиха натиск и стигнаха до цели четири ъглови удара, от които обаче не произлезе нищо интересно, като защитата на Хебър се справи с потенциалните опасности. В седмата минута Мартин Смоленски овладя топката в половината на гостите, влезе навътре и шутира от дистанция, но много разочароващо и неточно.

По-добрите действия на Ботев Враца дадоха резултат и тимът домакин откри заслужено в 16-ата минута. Диого Барбоса отне топката в половината на гостите и намери Мартин Смоленски на десния фланг, който центрира в наказателното поле. Получи се рикошет в играч на Хебър, който промени траекторията на кълбото. Това хвана в крачка Архан Исуф, а от това се възползва Клери Сербер, който бе на точното място и с плонж с глава прати топката в долния ляв ъгъл на вратаря Петър Дебърлиев.

Три минути по-късно домакините имаха добра възможност за втори гол след бърза контраатака. Илкер Будинов изведе отлично Ласана Н’Диайе на скорост в половината на „гробарите“, след което малиецът реши да стреля ниско пред наказателното поле, но прекалено слабо и неточно, като топката премина на безопасно разстояние покрай лявата греда на Дебърлиев в аут.

Постепенно Хебър изнесе играта в по-предни позиции и по-често се задъдржаше пред наказателното поле на врачани. В 25-ата минута играчите на Ботев сами можеха да си създат сериозни проблеми. Тогава Спас Георгиев бе притиснат от Николас Пенев и върна на своя вратар Федерико Бариос, който обаче не прецени добре овладяването си, а и теренът накара топката да отскочи. Стигна се до опасност, но колумбийският страж все пак успя да изчисти пред наказателното си поле пред погледа на връхлитащия Ангел Бастунов.

Пазарджиклии продължиха да търсят изравняването, а в 39-ата минута Атанас Кабов пое добре кълбото отляво, освободи се от Спас Георгиев, влезе навътре и реши да стреля от дистанция към далечния ъгъл, но над вратата.

Две минути по-късно врачани пропуснаха отлична възможност да накажат опонента си за втори път. Гостите сбъркаха при изнасянето на топката, като голмайсторът Сербер открадна топката пред наказателното поле и направи отлично двойно подаване с капитана Браян Переа, който му я върна с пета. Впоследствие обаче ударът на Сербер с левия крак бе твърде слаб и право във вратаря Дебърлиев.

В 43-ата минута пък Лазар Марин изведе добре Ангел Бастунов на скорост по левия фланг, след което влезе в наказателното поле и стреля силно с десния крак в близкия ъгъл, но топката профуча на сантиметри от дясната греда на Бариос.

На почивката Христо Янев извърши промяна в своя състав и пусна в игра Марко Мажуга на мястото на Илкер Будинов, който в края на първата част получи контузия.

Четири минути след старта на втората част Хебър стигна и до първия си точен изстрел в двубоя. Защитата на Ботев Враца не успя да се справи с едно наглед лесно центриране отдясно, като топката бе изчистена само до границата на наказателното поле, където Георги Каракашев шутира мощно от въздуха с десния крак, но Бариос показа страхотен рефлекс и изби над вратата в корнер.

Още в ответната атака Ботев Враца удвои резултата. В 50-ата минута вратарят Бариос изрита топката в половината на Хебър, където Переа я отигра леко и по този начин я продължи за Ласана Н’Диайе, който я пое добре с глава и влезе в наказателното поле между Стефан Цонков и Жоао Сеско. След това той бе съборен от Цонков, а главният съдия Васимир Ел-Хатиб не се поколеба и посочи бялата точка. Решението беше потвърдено и от системата ВАР. С изпълнението се зае капитанът Переа, който прати Дебърлиев в обратния ъгъл – 2:0 в 52-ата минута.

Гостите опитаха да отговарят моментално и пет минути след попадението Атанас Кабов получи на десния фланг и центрира остро в наказателното поле, където Йоан Н’зи бе оставен непокрит на далечната греда, който овладя и стреля с десния крак по диагонала, но отново Бариос се намеси и изби.

Пазарджиклии продължиха да атакуват и в 66-ата минута влезлият от пейката Шейх Диаманка получи добро извеждащо подаване, овладя хубаво топката и стреля отдясно в наказателното поле, но ударът му не се получи. Две минути след това Олексий Збун получи отляво в наказателното, задържа добре топката между трима играчи на Ботев, след което я върна за Йоан Н‘зи пред пеналтерията, който шутира силно с десния крак, но над вратата на Бариос.

Хебър обаче съумя да върне бързо едно попадение в 69-ата минута. Олексий Збун центрира от ъглов удар на първа греда, където Цонков изпревари Меси Биатумусока и с мощен удар с глава, който се отбиот напречната греда, не остави шансове на Бариос – 2:1, като по този начин се реваншира донякъде за извършената малко преди това дузпа.

Последваха минути, в които Хебър владееше топката, но не успяваше да стигне до нещо опасно пред вратата на Бариос

За сметка на това Ботев Враца вкара трети гол в третата минута от добавеното време. Йоан Н’зи не успя да изчисти една топка с глава и тя попадна в краката на Даниел Генов, който бе наказателното поле на Хебър. Нападателят се вклини между Жоао Сеско и Мартин Михайлов, чукна си топката, след което падна в наказателното поле след съприкосновение с Михайлов, което беше достатъчно за Ел-Хатиб да отсъди нова дузпа за Ботев Враца в първата минута от долавеното вреве. ВАР потвърди решението на главния рефер. Браян Переа изпълни по сходен начин и втората дузпа, пращайки топката в левия ъгъл на вратата на гостите, а Дебърлиев отново не успя да хване ъгъла – 3:1. 

Това обаче не беше всичко в двубоя, след като в шестата минута от добавеното време Хебър вкара второ попадение. Красиан Колев изпълни по прекрасен начин пряк свободен удар пред дъгата на наказателното поле, като стреля много силно и вкара топката в левия ъгъл на вратата на Бариос за крайното 3:2, тъй като секунди по-късно бе свирен и последният съдийски сигнал.


FT  | БОТЕВ ВРАЦА – ХЕБЪР ПАЗАРДЖИК  3:2

1:0 Клери Сербер 16'

2:0 Браян Переа (к) (дузпа) 52'

2:1 Стефан Цонков 69'

3:1 Браян Переа (к) (дузпа) 90+3'

3:2 Красиан Колев 90+6'

efbet Лига, 26-и кръг

Главен съдия: Васимир Ел-Хатиб, град София

Стадион: „Христо Ботев“ град Враца


Стартови състави на двата отбора:

БОТЕВ ВРАЦА (4-2-3-1): 34. Федерико Бариос – 10. Спас Георгиев, 29. Мартин Бачев, 27. Меси Биатумусока ж.к., 13. Мартин Ачков – 24. Мартин Смоленски ж.к., 18. Диого Барбоса – 7. Илкер Будинов, 19. Браян Переа (к) ⚽⚽, 8. Клери Сербер ⚽ ж.к. – 11. Ласана Н’Диайе

Резерви: 76. Красимир Костов (вр), 21. Бубакар Траоре, 9. Даниел Генов, 37. Марио Киконда, 77. Стефан Велев, 5. Петко Ганев, 88. Иван Нешков, 14. Марко Мажуга, 15. Мирослав Миранов

Старши треньор: Христо Янев

ХЕБЪР ПАЗАРДЖИК (4-1-4-1): 1. Петър Дебърлиев (к) – 13. Архан Исуф, 33. Стефан Цонков ⚽ ж.к., 43. Жоао Сеско, 24. Лазар Марин ж.к. – 7. Георги Вълчев ж.к. – 11. Атанас Кабов, 99. Георги Каракашев, 10. Ангел Бастунов, 75. Йоан Н’зи – 9. Николас Пенев

Резерви: 32. Боян Загорски (вр), 3. Богомил Божуркин, 21. Божидар Пенчев, 8. Красиан Колев ⚽, 17. Марк-Емилио Папазов, 5. Мартин Михайлов, 14. Олексий Збун, 84. Стилиян Тисовски, 29. Шейх Диаманка

Старши треньор: Любослав Пенев