Валери Божинов разкри, че е обмислял отказване от футбола заради липсата на игрови минути в предишния си отбор Риека. Нападателят се завърна в българското първенство с екипа на Ботев Враца и отбеляза гол още в първия си мач срещу Витоша Бистрица (1:1).

"Аз бях пред отказване, но благодарение на хората до мен реших да продължа. Отивам на тренировки в Риека, давам всичко от себе си, но не получавам шанс. Идва петък, не съм в групата. Една година не играех, но си казах, че е грехота да се откажеш на 32 години. Казах си -- "Валери, имаш още какво да дадеш, ти ще успееш да се върнеш, защото обичаш футбола". Хората ми казаха - играй докато можеш. Такъв талант като теб, ще бъде грехота да спреш".

"Доста неща се промениха. Ако можех да върна времето назад, бих променил доста неща, за да съм този Валери, който съм в момента. И като човек трябва да си напреднал, и като футболист, нещата са комплексни. Пак казвам, ако мога да върна времето назад, бих дал всичко да съм този Валери, който съм в момента. Променил съм се и то доста, не съм същият като преди 15 години. На 32 години съм и искам да бъда пример за децата", каза Валери Божинов след награждаването си за футболист на осмия кръг в Първа лига.

"България има нужда от таланти и отново да гледаме силно поколение, както бяха Стоичков, Балъков, Лечков, Хубчев, Костадинов. И след това Бербатов, Мартин, Стилиян, аз, Ивелин. Оттогава насам нямаме такива футболисти, които да играят на голямо европейско ниво", каза още Божинов.

Нападателят не е водил преговори за завръщане в бившия си отбор Левски.

"Не съм имал разговори с Левски. Ако се казвах Божинович, може би щяха да ме вземат, това в кръга на шегата. Не съм имал разговор с ръководството на Левски. Не крия обичта към Левски, но за да играеш в Левски, ЦСКА, Лудогорец или Берое трябва да си на едно добро европейско ниво. Тези отбори не могат да си позволят да вземат футболист, който не е играл известно време", каза още Божинов.

„Чувствам се добре. Водих подготовка с Риека. Единственото, което ми липсва е игровата практика. От един мач няма как да се вдигне толкова класата. Ако играеш редовно, самото ти самочувствие се вдига. Ще ми трябват може би три, четири, пет мача. Това е нещо, за което няма правила във футбола. Тренирайки, давайки всичко от себе си само така мога да си вдигна формата и нивото”, каза още Божинов.

„Жалкото е, че няма български футболисти в големите отбори. Левски има Горанов и друг българин не играе. В ЦСКА има Бодуров, Чорбаджийски, Десподов, Манолев, който сега се връща от контузия. Всичко друго са чужденци.”

„С пристигането на Роналдо и връщането на Бонучи, Ювентус вдигна много нивото. Дано продължава да печели. Щом Кристиано вкара през уикенда, значи ги почна”, допълни в типичния си стил Валери Божинов.

"Във футбола няма правила. Не трябва да избързваш и да казваш някои неща. Казах, че ще играя само в Левски в България, но малко избързах. Дали бих играл в ЦСКА? Не искам да има война. Живея в София, децата ми са тук, не искам да водя война. Играл съм в Левски, Левски ми е на сърцето.Не мога да отговаря дали бих играл в ЦСКА. Не искам проблеми", уточни Божинов.