Да не можеш да играеш в продължение на 10 месеца и то в пика на кариерата ти, е кошмарно за всеки футболист. Това, което не ни убива обаче, ни прави само по-силни.

„Имах проблеми с коляното. Сега обаче съм жив и здрав и мисля с всеки мач си подобрявам формата“, споделя Илия Миланов в специално интервю за предаването на DIEMA SPORT  - "Преди кръга".

„Илия Миланов дойде при мен в града, когато не бе играл около 9 месеца. Постепенно навлиза във форма. Както всички други момчета работят добре, така и той работи добре. Вижда се и резултатът“, коментира наставникът на врачани Сашо Ангелов.

Получил шанс за ново начало от Сашо Ангелов в Ботев Враца, юношата на Литекс бърза да оправдае гласуваното му доверие. В края на есенния дял от шампионата бранителят отново трябваше да свикне с изискванията на Първа лига, а през пролетта сформира чудесен тандем с Мартин Кавдански. Шест сухи мрежи за врачани в деветте двубоя, в които Илия Миланов започна като титуляр през 2019 г.

„Той е доста добър и опитен защитник (бел. ред. - Кавдански). Доста помага. Добре се разбираме. Работим всеки ден и се надявам до края да не допуснем гол“, споделя Кавдански.

„Играл съм такъв и никой не може да ме излъже. Има още какво да работи, както за всеки отбор. Но това са двама човека с опит“, каза още Ангелов.

От началото на годината защитниците на Ботев Враца помагат и в двата края на терена – пет гола, реализирани от бранители, единият от тях дело тъкмо на Илия Миланов, който се разписа при разгрома срещу Верея с 5:0, а за представянето си в двубоя срещу старозагорци, бе избран за защитник №1 на кръга в Първа професионална лига.

„Мисля, че прочетох някъде, но гледам да не обръщам много внимание на тези неща. Концентриран съм и тренирам, вече като съм избран добре дошло. Не знам на какво се дължи – хубави центрирания, добър тайминг. Понякога се получава, понякога – не. Статичните положения са важна част от футбола в наши дни и се радвам, че добре ги ползваме. Дани и занапред да мога да вкарам“, споделя Миланов надеждите си.

Въпреки отличното представяне напоследък, винаги има място за подобрение.

„Изнасянето на топката и да е още по-предвидлив в ситуациите“, коментира Ангелов.

„Оттук нататък трябва да си вдигам нивото и дано по-често да попадам в топ 5 за най-бърз защитник“, допълни Миланов.

С още една гръмка победа – 5:2 при визитата на Витоша Бистрица, Ботев Враца гарантира и на теория оцеляването си в елита и сега момчетата на Сашо Ангелов гледат само нагоре – пред тях е битката за седмото място, а генералната репетиция за нея е предстоящият сблъсък с Етър. Време за почивка няма...

„Те са доста добър отбор. Играят добър футбол. Ние обаче по нищо не отстъпваме. Етър има креативни футболисти, крилата им са добри, централният нападател също. Румен Руменов също е добър играч. Трябва да внимаваме. Дано се получи добър мач и да победим“, коментира за финал Илия Миланов.