Близо седмица след приключването на Световното в Русия, спечелено от Франция, в България отново бяхме завладени от страстите около нашата Първа лига. Родният майсторски ешелон се завърна с пълна сила, за да ни вълнува до лятото на 2019 година.

Програмата откриха два от съставите, които през изминалата кампания се бориха със зъби и нокти за оцеляването си – Витоша и Дунав, а точка на първия кръг ще бъде поставена по-късно днес (понеделник, 23 юли) с двубоя между Верея и Септември. Между тези две срещи шампионът Лудогорец записа минимална победа над Етър, а Левски изтръгна трите точки от Ботев Пловдив в последните секудни на Коматево. ЦСКА не срещна трудности срещу другия пловдивски тим - Локомотив на „Българска Армия“.

Но нека преминем през мачовете, един по един:  

Витоша Бистрица – Дунав Русе 2:1

У дома си „бистришките тигри“ стартираха изненадващо. Момчетата на Росен Кирилов осъществиха пълен обрат, за да се поздравят с успеха от 2:1. Това бе и втора победа за Витоша в елита, след като първата бе изкована в края на миналия шампионат. Ахмед Ахмедов откри рано за русенци в 4-ата минута, а сетне резултатът бе изравнен чак в 62-ата минута от дузпа, реализирана от Наско Милев. Възстановили паритета, „тигрите“ сякаш получиха прилив на сили и две минути по-късно Стефан Христов донесе пълния обрат. 

„Драконите“ потърсиха начин да си тръгнат поне с точка и до края на срещата удариха две греди.

В края на мача пък грозни сцени изместиха футбола и се настаниха на терена. Всичко тръгна от един по-остър шпагат на Четин Садула в краката на Красимир Станоев. Последваха спречквания, а равносметката бе три червени картона. Анти Рения и Петко Цанков напуснаха с втори жълт, а Красимир Станоев видя директно червения цвят на картона.

Играч на мача: Стефан Христов

Росен Кирилов: Знаех, че ако вкараме, ще победим

Малин Орачев: Личи си, че имаме много нови


Черно море – Ботев Враца 2:1

Късен обрат лиши новака в Първа лига Ботев Враца от възможността да запише поне точка в първия си мач в елита. Врачани поведоха рано, още в петата минута, с гол на Петър Атанасов, а малко преди края на първото полувреме Мариян Иванов имаше страхотния малшанс да засече в собствената си мрежа. Срещата се развиваше при 1:1 до 87-ата минута, когато Георги Божилов се превърна в герой за „моряците“ и им донесе трите точки.

Играч на мача: Георги Божилов

Илиев: Надявам се този успех да ни повлияе като допинг за следващия мач

Сашо Ангелов: Още сме зеленички


Лудогрец – Етър Велико Търново 1:0

На своя „Лудогорец Арена“ седемкратният шампион на България стартира с успех защитата на титлата си срещу „болярите“. Разградчани създадоха доста положения пред противниковата врата, а Вандерсон отбеляза единственото попадение. Бразилецът бе точен още в 3-ата минута.

В края на двубоя великотърновци имаха претенции за дузпа. Те протестираха за игра с ръка на Якуб Швиерчок в наказателното поле на шампионите при центриране от фаул, но съдията Никола Попов прецени, че няма основания за посочване на бялата точка.

Анализ на полемичния момент може да видите в следното видео: 

Играч на мача: Вандерсон

Аутуори: Трябваше да решим мача, отпуснахме се и изпуснахме инициативата

Балъков: Имахме шансове в края, Лудогорец е класа


Ботев Пловдив – Левски 0:1

Още подвластен на негативните емоции от ранното отпадане от Лига Европа, което повлече и раздялата с треньора Делио Роси, Левски бе изправен пред трудно гостуване на Ботев в Пловдив. Досегашният помощник в екипа на италианеца Тодор Симов и наставникът от школата Георги Тодоров се бяха наели да „вадят кестените от огъня“ в деликатния момент и успяха да си свършат работата с успех. „Сините“ записаха минимална победа, която дойде в последните секунди на срещата. Златният коз на тима от „Георги Аспарухов“ бе юношата Илия Димитров, който замени Станислав Костов, и реализира единственото попадение след бърза атака малко преди последния съдийски сигнал. Той получи пас отдясно от Габриел Обертан и засече в мрежата на „канарчетата“. Преди това левскарите създадоха и други добри ситуации, ала не успяха да ги материализират.

Анализ на ситуацията с гола във връзка с възникналите съмнения за засада, може да видите в следното видео:

Играч на мача: Габриел Обертан

Симов: Благодаря на футболистите

Киров: Притеснен съм за бъдещето на Ботев


Славия – Берое 1:1

В хубав мач на Националния стадион „бели“ и „зелени“ не излъчиха победител. Старозагорци поведоха след 29 минути игра след гол на Мартин Камбуров. Нападателят реализира 204-ия си гол в 350-ия си двубой в българския шампионат. През второто полувреме обаче Милчо Ангелов изравни (в 50-ата минута) след грешка в обрната на състава, воден от Александър Томаш. До края на срещата столичани упражниха натиск, който обаче така и не доведе до пълен обрат. В края най-старият столичен тим имаше претенции за дузпа, но съдията прецени, че няма основания да отсъди такава.

Играч на мача: Мартин Камбуров

Томаш: И двата отбора не заслужавахме да бием, слаб мач

Загорчич: Искам всички играчи на Славия да идат в чужбина и да си оправят живота


ЦСКА – Локомотив Пловдив 2:0

Междувременно „червените“ също започнаха с успех в Първа лига. Момчетата на Нестор Ел Маестро спечелиха у дома си срещу „смърфовете“, а чудесен дебют направиха новите попълнения Мауридес и Жоржиньо. Двамата отбелязаха попаденията. Те паднаха през втората част, съответно в 52-ата и 62-ата минути, за да бъдат спечелени трите точки.

Играч на мача: Мауридес

Ел Маестро: Утопия е да преборим Лудогорец

Акрапович: Бяхме много по-добри преди почивката


Точка на първия кръг ще поставят Верея и Септември по-късно днес (понеделник, 23 юли). Срещата помежду им е с начален час 20.30 и ще може да бъде следена с Gong.bg, PLAY DIEMA XTRA, DIEMA SPORT и по Дарик радио.