Трансферът на Валери Божинов в Ботев Враца през есента на 2018 година бе сред големите „бомби“ във футбола в България, но той също така намери отзвук и в Европа. Именно в този ред на мисли Световната футболна централа посвети специален репортаж на бившия играч на Ювентус и Манчестър Сити. Божинов попадна в центъра на прожекторите на предаването FIFA Football, където става дума за новото му приключение, за причината да се спре именно на врачанския клуб и разбира се за планинския град.  

В лентата бившият играч на Манчестър Сити споделя откровено какво го подтикнало да направи подобна крачка и кариерата си като цяло. 

ВИДЕОТО МОЖЕ ДА ВИДИТЕ ТУК (частта, посветена на Божинов може да видите след 8-ата минута)

Авторите акцентират на това, че Валери Божинов бе сред най-обещаващите млади таланти на България. Едва на 14-годишна възраст играчът поема към Италия, където прави и едни от най-силните си години. Първите стъпки на Божинов на Ботуша са в Лече, а след това играе за Фиорентина и Ювентус, преди да премине в Манчестър Сити.

„Защо избрах Враца? По две причини. Първата е, че вторият ми баща е треньор в клуба. Другото е, че тоз клуб и град има дълга история е уважаван в България“, започна Божинов.

„За мен е важно да играя футбол и да се наслаждавам. Тук мога да правя това и съм доволен“.

Валери Божинов

източник: LAP.bg

„Италия е втората държава, в която аз наистина израснах. Прогресирах, Италия ми подаде ръка и тя ме направи Валери Божинов“, за сетен път засвидетелства благодарността си Божинов.

Престоят на голмайстора на „Етихад“ обаче му носи и немалко негативи. Първо в градското дерби с Манчестър Юнайтед къса кръстни връзки, а малко след като се възстановява, на старта на новия сезон къса ахилес (при загрявката за двубоя с Астън Вила).  

Валери Божинов

източник: Gulliver/Getty Images

„Имах трудни моменти – две контузии. Но не се концентрирам върху негативното. Видях нещо впечатляващо, как Манчестър Сити за отрицателно време стана голям клуб. Сега всеки уважа този клуб, докато преди не бе така“, връща се с позитивен поглед назад Божинов.

„Сменил съм доста държави и отбори. Досегът с различните култури ме прави по-мъдър. Като направя 20 отбора в биографията си, ще се оттегля. Това, разбира се е в кръга на шегата“, казва още Валери, който наниза 7 гола с екипа на врачани през есенния дял на шампионата.

Валери Божинов

източник: Gulliver/Getty Images