Наставникът на Ботев Враца Антони Здравков гостува в предаването на DIEMA SPORТ "Домът на футбола", за да сподели мислите си по широк кръг от теми. Сред засегнатите въпроси бяха силното представяне на "врачани" от началото на втория полусезон, философията на специалиста и неговия щаб, проблемите в лагера на Левски, битката за титлата и не на последно място шансовете на националния ни отбор за класиране на Евро 2020. 

„Определено съжаляваме за пропуснатия шанс срещу Левски, защото имахме повече шансове да вземем успеха. Реалността е, че сме взели точка и трябва да продължим по същия начин“, започна Здравков.

„Извървяхме път, за да стигнем до този момент. Променихме съблекалнята, взехме играчи със самочувствие, които не са обременени от ситуацията в клуба. Мисля, че се справяме със задачата в момента. Трябва да гледаме мач за мач, защото на практика сглобихме нов отбор през зимата“.

„Няма разлика във възрастта при общуването между играчите. Младите играчи се учат от опитни играчи, които имат какво да дадат по отношение на цялостния професионализъм в отношението. Младите усещат тази разлика и резултатите са видни“.

„Ние тренираме с 3-ма и с 4-ма, готови сме да променим нещата при нужда. Играта с трима отзад ни дава повече креативност с топката. Затова обаче трябва да имаш самочувствие и това е нещо, което се опитваме да култивираме в отбора“.

„Враца познава мен и аз познавам региона. Успяваме да предадем атмосферата на града в съблекалнята. С щаба ми сме взискателни във всяка тренировка, за да се получат нещата в мачовете. Нормално е не винаги да се случва, но ако се трудим достатъчно нещата се получават“.

„Всеки треньор желае да има конкуренция и повече опции. Мисля, че ще се справим с това, което имаме. Беше ни трудно да привличаме играчи през зимата, но се справихме“. Аласан Ндиайе е отличен професионалист, на първо място. Той не беше играл 5 месеца наднормено тегло. Само за месец обаче свали 8 килограма и влезе в чудесен ритъм. Грешката срещу ЦСКА беше отборна, както на играчите, така и на треньорите. Това беше отражение на инструкциите, които ние като щаб сме дали на играчите. Ние смятаме, че трябва да се опитваме да играем футбол, да сме безстрашни срещу всеки отбор. Това е начинът, по който да върнем хората на стадиона“.

„С оглед колебанията, които имаха Лудогорец в един момент мисля, че другите отбори не се справиха да притиснат „орлите“. От 2-ро до 5-то място ще е много интересно, тъй като всеки имаш шанс за топ 3. Ако Лудогорец си вземе последните два мача от редовния сезон, то и те ще спечелят титлата този сезон“.

„Спорно е дали треньорът трябва да е българин или чужденец. Отборът е пълен с чужденци, но сплавта в отношенията на отбора не се губят. Когато треньорът е българин нещата вървят по-леко в родното първенство, но пък в евротурнирите може да е различно“.

„Бих казал, че ако публиката на Левски не беше зад отбора, то катаклизмите щяха да са много по-големи. Публиката държи клуба заедно, въпреки колебливата игра. В този труден момент публиката наистина поддържа единението. Няма спорт, в който да се играе по-добре пред празни трибуни в сравнение с това, когато е подкрепян от фенове на стадиона. Ще бъде тежко от гледна точка на адаптацията. За съжаление до това се стигна поради една епидемия, не заради някакво наказание. Дано всичко приключи бързо“.

„Според мен Унгария е равностоен противник, от това което видях последно време. Мисля, че има спокойствие в отбора, Дерменджиев успя да вкара едно хладнокръвие в състава. Мисля, че шансовете ни спадат изключително много, ако няма публика на стадиона. При пълен стадион имаме шанс за подвиг“, завърши интервюто треньорът на Ботев Враца.