Берое победи Ботев Враца с 1:0 в последен двубой от 5-ия кръг на efbet Лига. В началото на второто полувреме Мартин Камбуров (48) даде аванс на домакините от дузпа и по този начин изравни рекорда на Петър Жеков от 253 гола в елита. Малко след това нападателят имаше още един отличен шанс да пренапише историята, но пропусна изгодна ситуация. В заключителните минути на двубоя гостите останаха с човек по-малко, след като Йоан Бауренски получи директен червен картон, а решението за наказанието бе взето от главния съдия Никола Попов с помощта на ВАР.

По този начин Берое измести днешния си противник от петото място в efbet Лига, събирайки актив от девет точки.

Гостите създдоха първата опасност в двубоя, след като Валери Христов центрира в наказателното поле, където Камен Хаджиев бе добре позициоиран и пред погледа на Дориан Бабунски изби с глава.

Берое постепенно се активизира в предни позиции и в 5-ата минута Абубакар Тунгара шутира от границата на наказателното поле, след което последва рикошет в крака на Костадин Ничев и Красимир Костов улови безпроблемно.

В 10-ата минута Дориан Бабунски можеше да открие резултата, след като реши от дистанция да стреля от пряк свободен изстрел, след което прати топката опасно близо до десния страничен стълб.

Заралии отговориха в ответната атака, след като Абубакар Тунгара се възползва от грешка на Костдин Ничев и опита технично да прехвърли Красимир Костов, но прати топката над вратата.

В следващите минути домакините задържаха продължително топката и заложиха на организирането на постепенни атаки. Старозагорци опитвха да пробият през фланговете, но изпитваха затруднения да преодолеят сгъстената защита на Ботев Враца

В 17-ата минута се откри и най-чистото положение пред Берое. Кийлън Лебон центрира в наказателното поле от ъглов удар, след което се получи разбъркване и топката се озова в краката на Омар Сако, който не успя да нанесе точен изстрел отблизо и прати топката над вратата.

Домакините продължиха да притискат съперника си, но отново не успяваха да намерят пътя към вратата на Красимир Костов и стражът на врачани не трябваше да се намесва решително. При една ситуация Илия Миланов решително изпревари Мартин Камбуров и изби с глава.

В 29-ата минута се откри добър шанс за заралии, след като Серкан Юсеин отправи изстрел от дистанция, при което прати топката над вратата.

Три по-късно Берое имаше шанс да открие резултата. Мартин Камбуров се озова на отлична позиция и стреля с глава, но вратарят на гостите бе на мястото си и улови.

В 38-ата минута Серкан Юсеин направи великолепен пробив и нахлу в наказателното поле, но си поведе дълго топката и Валери Христов с решителен шпагат предотврати оопасността.

Четири минути по-късно пред заралии се откри най-доброто положение, с което да преодолеят Красимир Костов, след като Омар Камара проби в наказателното поле и центрира към Мартин Камбуров, който от непосредствена близост прати топката с глава в аут. Това бе и последното по-сериозно действие през първото полувреме.

На почивката треньорът на Ботев Враца Даниел Моралес направи три промени по състава си, включвайки в игра Юлиан Ненов, Гонсало Виейра и Матеус Касини на мястото на Илия Миланов, Мирослав Маринов и Красимир Тодоров.

В 48-ата минута Берое получи правото да изпълни дузпа, след като Валери Христов фаулира Кийлън Лебон и главният съдия Никола Попов показа бялата точка. Зад топката застана Мартин Камбуров, който с изстрел в левия ъгъл реализира и по този начин изравни рекорда на Петър Жеков от 253 гола в елита.

]Последваха силни минути за Ботев Враца, в които гостите задържаха топката в свое владение, но не успяваха да преодолеят защитата на домакините. В 65-ата минута Дориан Бабунски получи на далечната гред, след което подаде по земя към Гонсало Виейра, но изстрелът на защитника срещна тялото на противник и излезе в ъглов удар.

 В 69-ата минута се откри отлична възможност Мартин Камбуров да пренапише историята, след като получи в наказателното поле, след което финтира Мартин Николов, но си затвори ъгъла и Красимир Костов отрази.

Шест по-късно Ботев Враца остана в намален състав, след като Йоан Бауренски получи директен червен картон за нарушение срещу Александър Цветков. Помощниците на главния съдия Никола Попов дадоха съгнал на рефера да прегледа ситуацията с ВАР, след което взе окончателното си решение.

В 85-ата минута Стив Фуртадо получи в наказателното поле, след което нанесе изстрел с левия крак, който срещна тялото на Гонсало Виейра и след това посети странични стълб на Красимир Костов. Веднага след това пред Мартин Камбуров се откри отлична възможност, но вратарят на врачани с отлична намеса предотврати опасността.

Дълбоко в добавеното време Нордин Бакер се намеси решително след изстрел с глава на Мартин Костадинов. В заключителните секунди на мача Красимир Костов улови далечен удар на Реян Даскалов.

БЕРОЕ - БОТЕВ ВРАЦА 1:0

1:0 Камбуров 48-д.

БЕРОЕ: 1 Нордин Бакер - 4 Христо Митев 5 Омар Сако 6 Александър Цветков 9 Мартин Камбуров 20 Стив Фуртадо 21 Кийлън Лебон 26 Камен Хаджиев 27 Абубакар Тунгара 30 Серкан Юсеин 99 Омар Камара

Треньор: Петър Колев

БОТЕВ ВРАЦА: 76 Красимир Костов - 18 Илия Миланов 5 Костадин Ничев 2 Валери Христов 22 Мартин Николов 21 Сержио да Силва 86 Йоан Бауренски 28 Красимир Тодоров 15 Мирослав Маринов 11 Виктор Василев 20 Дориан Бабунски 

Треньор: Даниел Моралес