Една от звездите на Ботев Враца Даниел Генов даде ексклузивно интервю за Gong.bg. Крилото сподели как е протекла подготовката на врачани през последните две седмици, както и как играчите се отърсват от крушението с 0:6 срещу Берое в последния кръг. 

Генов заяви, че той и неговите съотборници си поставят високи цели за сезона, сред които и евентуално достигане до квалификациите на Лига Европа през следващата кампания. Самият офанзивен играч не отрече, че би имал интерес от трансфер в по-голям клуб при добра оферта догодина. 

- Здравей Дани! Как използвахте, ти и твоите съотборници изминалите около две седмица от паузата за националните отбори, за да се подготвите?

- Мисля, че добре ни се отрази паузата, след като загубихме тежко в последния кръг срещу Берое. Успяхме да отпочинем и да наблегнем на физическата подготовка, за да сме готови за следващите мачове.

- Върху кои елементи от играта наблегнахте?

- На всичко като цяло, но малко повече на физическата подготовка, тъй като трябва да наваксваме след много кратката предсезонна подготовка. Опитваме се да вкараме малко сила и свежест в краката в тези моменти.

- Започнахте сезонът със страхотен успех срещу Лудогорец, като след това оставихте и много добри впечатления при пораженията от срещу Локо Пд и ЦСКА. На какво отдадохте катастрофалната загуба с 0:6 в Стара Загора?

В голяма степен сами сме си виновни, не успяхме да се противопоставим, както го направихме в предишните три срещи. След като не взехме точки срещу Локо Пд и ЦСКА след добра игра, може би ни се отрази психически. Отборът на Берое е вероятно най-добрият отбор след Лудогорец, много добре са сработени. Подходихме сериозно към мача, но двата бързи гола ни прекършиха.

Светослав Дяков и Даниел Генов

източник: Антон Узунов

- В идващия кръг имате важно домакинство с Арда, отбор, който също оставя позитивни впечатления до момента през кампанията. Каква ви е стратегията за постигане на успех?

- Зависи от треньорския щаб, днес ще имам видео сесия. Тренирали сме различни схеми на игра, но най-важното е да победим, защото сега идват отбори на нашето ниво и точките са важни.

- Да поговорим и за теб и твоето лично представяне в първите 4 мача. Вече отбеляза срещу Лудогорец и ЦСКА, два гола и една асистенция общо в досегашните трудни сблъсъци. Кое изиграва най-важна роля за силните ти игри до момента през кампанията?

- Според мен ми помогна силната игра на отбора. Когато сме единни се виждат резултатите. В такива моменти вероятно и аз играя по-добре. Радвам се, че помагам с головете си, след някой друг кръг вероятно и другите ще започнат да вкарват, но най-важното е да започнем да побеждаваме.

- Подвизаваш се както като централен нападател, така и по крилата често. Кои са любимите ти зони, в които да играеш и коя е твоята перфектна роля на терена?

- В момента се чувствам най-добре, когато играем с двама нападатели. Когато играем с 4-ма защитници то на крилото ми е най-удобно. Адаптирам се към ролята на централен нападател и към указанията на треньора и се надявам да продължа така и занапред.

- Ако продължиш силната си форма през кампанията непременно и интересът на по-големите клубове ще скочи отново. Имал ли си примамливи оферти до момента през лятото?

- Примамливи не бих казал. Бяха на отбори от нашата черга и избрах да остана в Ботев Враца. Видях голямо израстване през последните месеци от миналия сезон и очаквам този сезон да сме много по-напред в класирането. Прецених, че няма смисъл да сменям отбора и да се адаптирам отначало. Ако беше оферта от чужбина или от голям български отбор, то вероятно щях да си помисля. Тази година е 100-годишнината на клуба и се надявам да можем да зарадваме феновете и града.

Даниел Генов

източник: Антон Узунов

- Да не забравяме, че имаш и стаж в чужбина, 3 години в Азербайджан, както и период в Кипър. Мислил ли си за евентуална възможност отново да излезеш зад граница и имал ли си оферти в последните месеци по тази линия?

- Имал съм оферти да, даже и сега имах такава от Кипър, но с оглед на обстановката реших, че е не подходящият момент за мен и моето семейство. Ако нещата утихнат до края на сезона, то непременно ще се замисля за чужбина, тъй като от финансова гледна точка разликата е сериозна.

- Цел ли е за теб понастоящем намиране на място в националния отбор в близките месеци?

- Забелязвам, че Дерменджиев дава шанс на всякакви футболисти, независимо от името на отбора. Абсолютно всеки има шанс да стигне до отбора. Не ми е цел в момента, по-скоро искам клубът да се издигне, както и ние футболистите заедно с него. Ако си заслужим вече, то ще се зарадвам да съм част от националния отбор.

- И за финал – какви са целите на теб и съиграчите ти в Ботев Враца през кампанията?

- Нашата цел е да играем в квалификациите на Лига Европа, независимо дали това ще мине през 7-то място или влизане в 6-та. По-добре ще е, ако сме в горната 6-ца, тъй като така ще сме сигурни в оцеляването си. На първо време искаме да вдигнем и стабилизираме клуба, защото играем и за престиж, а да се бориш за оцеляване всеки сезон изобщо не е приятно. Имаме желание годината да е запомняща се, нужно е да зарадваме привържениците и града и да закараме отбора на по-високо ниво.