Треньорът на Ботев Враца Тони Здравков коментира пред Gong.bg бъдещето на футболния сезон у нас. Бившият треньор на Левски, Лудогорец и младежкият национален отбор разкри и как се справят неговите футболисти с извънредното положение в страната.
 
- Г-н Здравков, оптимист ли сте за подновявнето на футболния сезон?
 
- Мога само да се надявам. Най-важно е какво ще каже Националният щаб - ако не може да се събират хора на едно място, няма как да се провеждат тренировки и естествено, мачове. Невъзможно е първенството да започне в началото на май. Защото при това положение на отборите им е нужна минимум 3 седмици подготовка. Последното предписание до клубовете бе да не се тренира до 29 март, но като се има предвид, че извънредното положение е до 13 април, а в последната седмица мерките бяха затегнати още, едва ли ще може да се тренира до средата на април. 
 
- Да разбираме ли, че Ботев Враца иска само доиграване на редовния сезон, т.е. два кръга и петте мача за Купата на България?
 
- Нищо не зависи от нас - нито от Ботев Враца, нито от останалите клубове. Всичко е ръцете на Националния щаб, чието решение зависи от това как ще се развие пандемията у нас в следващите седмици. Но вариантът с доиграване само на редовния сезон и мачовете за Купата изглежда по-възможен. А и класирането е почти ясно - шампионът и изпадащият се знаят, трябва да се определи кой ще бъде на второ, трето и четвърто място. Групата се увеличава на 16 отбора, така че първите три отбора от Втора лига влизат в елита.
 
- Изразиха се вече съмнения, че може да има много контузии, ако отборите играят мачове през три дни след тази дълга пауза.
 
- Ако се стигне до вариант с изиграване само на двата кръга от редовния сезон, рискът е минимален. Тогава и времето за подготовка ще е по-кратко. Но при една наситена програма гарантирам, че ще има по 7-8 контузии във всеки отбор. Но аз пак казвам - да не бързаме, да не правим сметки, а търпеливо да изчакаме как ще се развие ситуацията с пандемията у нас и какво решение ще вземе Националният щаб. Иначе казано - да не слагаме каруцата пред коня. 
 
- Държите ли връзка с футболистите, тренират ли?
 
- Говоря с тях почти всеки ден, имаме и група в социалните мрежи. Когато разпуснахме отбора, им раздадохме програми как да се подготвят, а всяка седмица трябваше да бъдат актуализирани. Но след последната забрана не могат да влизат в стадионите и парковете. Няма къде да бягат, това е реалността. Сега целта е с упражнения в домашна обстановка футболистите да не качат килограми.
 
- От някои клубове алармираха, че ако първенството се доиграе през юни, много от клубовете няма да могат да разчитат на футболистите си с изтичащи договори. 
 
- Това е голям проблем наистина. В Ботев Враца има 5 или 6 футболисти, чиито договори с клуба са до 31 май или до 10 юни. Направени са до тези дати, защото предварително се знае кога приключват мачовете. Защо клубът да му плаща заплата за време, в което той е в почивка? И сега тези футболисти, за да играят през юни, трябва да подпишат допълнителни анекси към сегашните си договори за удължаване с две или три седмици. Но пък са в пълното си право и да не го направят. Надявам се ФИФА да вземе решение по този казус и той да е валиден за всички страни. 
 
- Ще има ли намаляване на заплатите в Ботев Враца?
 
- Засега всичко е наред, нямаме проблеми. Заплатите за февруари са платени, но не е коментирано и обсъждано бъдещето. Предполагам, че ръководството на клуба ще изчака да види как ще се развие ситуацията с коронавируса.