Четирима старши треньори, над четиридесет футболисти – повечето, от които се разписаха поне веднъж за сто и едно попадения. Така изглежда статистически изминалият сезон за Ботев Враца. В историята обаче остава само най-важното - една точка раздели врачани от върха в Северозападната В група. Второто място е по-скоро провал за темпераментните фенове и взискателното ръководство на клуба, но зад него стоят твърде много факти, които е добре да отбележим в края на сезона.

Ботев започна вихрено есенния полусезон и воденият от Атанас Джамбазки тим успя да достигне преднина от 5 точки пред преследвачите си Етър и Академик Свищов. Победата при визитата във Велико Търново бе украшението на футболната есен в града под Околчица. За съжаление след местните избори приказката свърши. Отборът воден от невидима сила се разпадна, балонът се спука и юношите старша възраст, водени от Ивайло Георгиев, трябваше да спасяват клубната чест в последното гостуване за полусезона в Павликени. Младежите удържаха нулевото равенство цели 80 минути, но в крайна сметка отстъпиха.

В края на ноември малцина врачани вярваха, че тимът им ще започне участие в пролетния дял от шампионата. Футболистите от есента набързо подписаха договори с конкурентите, а се оказа, че имат да получават и по няколко заплати от привидно "златната" есен на Ботев. Ръководеният от Николай Иванов клуб бе в кома с дългове от почти един милион лева.

В началото на януари се проведе Общи събрание и начело на Ботев Враца застана новоизбраният градоначалник Калин Каменов. В движение бе направена селекция и добра подготовка. Изненадващо за мнозина стотиците хиляди задължения на клуба започнаха да се топят, а в първенството, водени от Николай Тодоров – Кайзера, врачани записаха 9 последователни победи и успешно бранеха върха в класирането.

В решителния мач у дома Ботев загуби всичко, макар че до 80-тата минута водеше с 1:0 в отсъствието на двамата от водещите си футболисти - Христо Спасов и Анатоли Тодоров. Поражението от Етър коства поста на Кайзера и на негово място застана спортният директор Димитър Мутафов. Той записа 5 победи до края, но това стигна само за второ място - на една точка от върха.

Безпристрастно погледнато Ботев Враца е на прав път и дори все още да е в аматьорския футбол, то много от процесите в клуба вече се случват на професионално ниво. През пролетния дял врачани спечелиха повече мачове от есента, взеха повече точки, вкараха повече и допуснаха по-малко попадения. За първи път от много години, тимът ще започне новия сезон с гръбнак от футболисти от предходната година. Няма финансови претенции и скандали, броят на децата в школата расте, има маркетинг стратегия, а ръководството усилено кандидатства с различни проекти за развитие на базата.

Голмайсторите

По 13 попадения реализираха капитанът Венцислав Иванов и машината за голове Христо Спасов. За съжаление на врачани дошлият през зимната пауза Спасов получи тежка травма и пропусна почти половината мачове, включително дербито с Етър. Венци Иванов пък бе на висота цяла пролет и се разписа в цели 8 срещи.

Най-постоянният

Безспорно човекът, който вдъхваше най-много сигурност при врачани, бе вратарят Иван Иванов. За съжаление блестящата му игра срещу Етър и спасената дузпа не бяха достатъчни на тима му за първото място.

Откритието

В офанзивен план привлеченият през зимата Тодор Чаворски се нагърби с нелеката задача да запълни празнината, оставена от контузения Христо Спасов. И го направи доста сполучливо с 11 попадения. Много добро впечатление направи и 21 годишния защитник Любомир Илиев.

Дебютантът

В отделни периоди от първенството врачани разчитаха на доста млади футболисти, но най-впечатляващият дебют бе появата на 18 годишния Пламен Йорданов. Капитанът на юношите старша възраст намери на няколко пъти място в първия отбор и даде сериозна заявка за следващия шампионат. През лятото Йорданов води и тренировки на най-малките футболисти в школата на Ботев.

Разочарованието

Най-тежкият момент през сезона определено бе бойкотът на футболистите преди гостуването в Павликени. Загубените 3 точки там костваха и крайния успех в шампионата. Всеки, който не се качи в автобуса за Павликени, влиза в категорията "Разочарование".

Топ 10 според феновете

Милен Василев 187 т. Тодор Чаворски 184 т. Иван Иванов 148 т. Христо Спасов 140 т. Любомир Илиев 136 т. Анатоли Тодоров 119 т. Дилян Димитров 118 т. Венцислав Иванов 117 т. Руслан Куанг 116 т. Георги Павлов 101 т.

Сезонът в цифри

Общо - 27 победи 3 загуби 81 точки 101:17 г.р.

Есен - 13 победи 2 загуби 39 точки 50:9

Пролет - 14 победи 1 загуба 42 точки 51:8