Работата в детско-юношеската школа трябва да се превърне в приоритет за ръководството на футболния Ботев от Враца – това призна председателят на управителния съвет на клуба и кмет на града инж. Николай Иванов: „Когато имаме спокойствие пред отбора от спортно-техническо естество и модерна база – имам предвид грандиозния ремонт на стадиона, който тече в момента, е крайно време да започнем една по-сериозна работа в детско-юношеската школа. Говоря за една 4-5 годишна стратегия, която да промени сериозно работата в школата.

Промяна не само в различните възрастови групи и при селектирането на младите таланти, но и в това те наистина да чувстват перспектива в нашия отбор. Което наистина е възможно с оглед на това, че във Враца и Врачанско има доста таланти, което би ни помогнало за тяхната реализация, но и за приходи от една бъдеща успешна трансферна политика.”

Липсата на сериозна работа в школата на врачани е тема с продължение, която се обсъжда от няколко месеца насам. Въпреки проблемите обаче, в нея през годините се появяват ярки таланти, за чиито трансфери и кариери се говори дълго. Припомням, че последният велик футболист, тръгнал за големия спорт от стадион „Христо Ботев”, е Мартин Петров. В момента надеждите на врачани са свързани с контракт на Божидар Краев, който през последните месеци изкара проби в италианския гранд Ювентус и английския Манчестър Сити, но иначе е състезател на Левски. Той е юноша на Ботев и при трансфер врачани биха взели трансфер от евентуалната сделка.

За подобряване на работата в школата говори и изпълнителният директор Цецко Стефанов: „ДЮШ наистина става приоритет за нас. Вече в гарнитурата ни за юноши старша възраст се завърнаха 5-6 момчета. Те са наши възпитаници, но през есента по една или друга причина не бяха в Ботев. Привлекли сме 2-3 по-малки момчета – едното е от Козлодуй, а другото от Етрополе. В нашия регион е имало и преди много качествени деца, има в момента, ще има и занапред. Не случайно големи отбори се интересуват от наши таланти и въпреки че нямаме големи възможности, се опитваме да ги привлечем в нашия клуб...”

В момента в различните гарнитури от школата на врачани занимания водят 120 деца във възрастите – подготвителна група, деца, момчета, юноши младша и старша възраст.