Новият старши треньор на Ботев Враца Адалберт Зафиров смята, че клубът заслужава нещо повече от 14-ото място във временното класиране на Б група. 45-годишният специалист знае, че това няма да е лесно, тъй като голяма част от играчите са изразили желание да напуснат.

Г-н Зафиров, добре дошли във Враца. На 5 януари подписахте договор като старши-треньор на Ботев. Какъв е срокът на контракта Ви?

Да, днес финализирахме преговорите и подписахме с ръководството на клуба. Срокът е до края на първенството, като, ако изпълня целта, а тя е оставане в Б група, има опция за удължаването на договора. В момента отборът се намира на незавидно място в класирането (14-а позиция с 14 точки от 15 мача при голова разлика 15:23). Този отбор не заслужава подобно класиране, а Враца – винаги е бил футболен град и заслужава повече радости с любимия си отбор. Помня и като футболист, когато играехме във Враца, винаги си беше страшно – стадионът пълен, а на терена – здрава битка. Затова приех, защото смятам, че Ботев заслужава повече уважение от футболна България.

Вие сте възпитаник на ЦСКА, а Враца е подчертано червен град откъм футболни пристрастия. Това прави ли Ви по-желан от предишните няколко треньори – Антони Здравков, Ясен  Петров и Викторио Павлов, които идваха от Левски?

Надявам се да съм добре дошъл във Враца и да работим заедно за целта, която ни е поставена – не само с футболистите и колегите ми от спортно-техническия щаб, но и с цялата футболна и спортна общественост, от която ще поискаме подкрепа. Ръководството на клуба застана зад мен и ми повярва, имам нужда и от доверие от привържениците, които обичат Ботев. Преди всичко си пожелавам малко търпение, защото резултатите не могат да дойдат веднага!

Кои ще са помощниците Ви?

Същите хора, които са помагали на колегата Викторио Павлов – кондиционният треньор Ивайло Младенов, наставникът на вратарите Венцислав Иванов и Тодор Гарев. Разчитам на местни хора, иска ми се ако мога да се изразя така местният шовинизъм да мобилизира отбора, за да може той да се представи най-добре през пролетта. От друга страна това са хората, които са били най-близо до отбора и те познават проблемите му.

А как ще ограничите голямото текучество в отбора, тъй като през последните години в Ботев се прави селекция по два пъти за един и същи сезон?

Има доста момчета от отбора, които имат желание да напуснат. Това заварих, като дойдох. Друга част от играчите се колебаят и аз се опитвам да ги убедя, че имам нужда от тях... Това кои остават ще е ясно до 15 януари.

Текучеството на футболисти не е изолиран проблем само за Ботев Враца, той е характерен за българския футбол изобщо. Ще се опитам да запазя гръбнака на отбора, който се е утвърдил през есента. Стига хората от този екип да желаят да останат, защото, ако нямат желание, няма смисъл да задържаме никого насила! Който не иска да играе за Ботев Враца, е свободен да си върви.

Тук искам да отбележа, че в отбора има доста добри играчи и аз лично не разбирам защо са такива резултатите в края на полусезона. Очевидно има друга причина за слабите резултати...

В същото време преговарям и с други момчета, на които знам, че мога да се доверя. Все пак на мен ми е поставена цел – оставане в Б група, която трябва да изпълня! Търсим хора на определени постове, които ще ни помогнат да вдигнат нивото. Не крия, че ми трябват футболисти, които като дойдат тук, да оставят сърцето си на терена заради Ботев Враца.

Кога започвате подготовката?

На 15 януари от 10 часа съм насрочил първата тренировка. Може би първото занимание ще започне с опознавателен разговор, защото веднага след първото занимание ще има и второ...

Къде ще се готвите?

15 дни ще тренираме в домашни условия, като се надявам времето да не ни затрудни и да свършим планираната от нас работа. Останалите 15 дни до началото на първенството ще изкараме на лагер в Сандански, като идеята е да се върнем във Враца седмица преди началото на шампионата, който се подновява на 28 февруари.

Има ли вече сигурни съперници за контролни срещи?

Да, водят се такива разговори. Тъй като има отбори, които започват по-късно подготовката, ще трябва да изчакаме още малко, за да уточним детайлите. Искаме да започнем серията от проверки с по-непретенциозни съперници и да завършим с най-силните. Трудно е да договорим първите контроли, но вече е ясно, че на 31 януари играем контрола със Спартак Плевен. Дали ще е във Враца или в околността, ще стане ясно по-късно. Зависими сме и от времето, но това не е кой знае какъв проблем. Искам да започнем проверките на 24 януари, но още търсим противник за тази дата.

Какво си пожелавате за 2015-а година?

Бих искал да обединя усилията на всички, за които Ботев Враца е кауза, за които Ботев Враца е религия, за да успеем заедно да се радваме на успехите на любимия тим и занапред. Иначе най-важното е здравето – пожелавам си го на себе си и всички хора във Враца!